Blanketter

För att övningsköra och för att få avlägga förarprov krävs att man har ett gällande körkortstillstånd. Ett körkortstillstånd gäller i fyra år. För privat övningskörning måste man dessutom ha en godkänd handledare.

Till din ansökan med hälsodeklaration ska det även finnas med ett intyg om synprövning. Ett sådant intyg kan du få av legitimerad läkare, legitimerad optiker eller enklast hos oss på Tuna Trafikskola. Vid synprövningen skrivs intyget ut på papper som du därefter skickar till Transportstyrelsen.

Obs! Intyg från skolsköterska accepteras inte.

En ansökningsavgift på 220 kr ska betalas in till Transportstyrelsen och ett inbetalningskort skickas hem till dig när du beställt blanketten.

Om du ansöker om körkortstillstånd efter att ditt tidigare körkort blivit återkallat är avgiften 1670 kr. Körkortstillståndet gäller i fyra år. Du måste alltså klara körkortsprovet inom denna tid, annars får du ansöka om ett nytt tillstånd.

Kravet på synen är att du måste ha minst synskärpa 0,5 när du använder båda ögonen samtidigt. Vid enögdhet måste du ha minst synskärpa 0,6 på det friska ögat. Defekten på det andra ögat måste ha funnits i mer än sex månader. Vid syntestet får du använda glasögon eller kontaktlinser.

Om du vill göra körkortsprovet med en automatväxlad bil måste du tala om detta när du beställer tid för förarprovet. Tänk då på att körkortet inte gäller för en manuellt växlad bil.

Förhandsbesked

Vissa sjukdomar och handikapp kan innebära ett hinder för att få körkortstillstånd. Detsamma gäller om det finns anmärkningar angående skötsamheten hos den som söker tillståndet. I sådana fall kan man hos länsstyrelsen ansöka om förhandsbesked för att få veta om det överhuvudtaget är lönt att påbörja körkortsutbildningen.


Körkorts- blanketter